Rent och snyggt tak

Tips för snyggt och rent tak

Tips för snyggt och rent tak

Ditt tak kan faktiskt sägas vara kronan på verket, den viktigaste delen av ditt eget hus! Taket är den byggnadsdel, som nästan alltid är mest i blickfånget och som därmed avgör hela intrycket för ditt hus, mer än du kanske tror. Rätt takstil på rätt hus, rätt material för rätt sorts tak – du kan vara aldrig så stilmedveten, men om ditt tak inte är snyggt och rent, hanteras varsamt och sköts rätt, kan det inte göra resten av ditt hus rättvisa.

Tips för snyggt och rent tak – Om inte taket sköts ordentligt riskerar hela ditt hus dessutom att skadas, vilket medför både arbete, kostnader och förlust av skönhet. Vissa saker kan du göra själv – medan vissa andra kräver att du anlitar professionella takläggare, till exempel när det gäller ett nytt tak eller renovering av ett gammalt tak. När det gäller löpande takunderhåll och takskötsel kan du göra ganska mycket själv, med rätt hjälpmedel och kunskaper. Takskötsel kan innebära rätt sorts taktvätt för att få ett rent tak eller att du ser till att alltid ha snygga och funktionella hängrännor och stuprör.

Fasadmålning Stockholm

Olika tak kräver dock olika vård. Tegelpannor, betongpannor, plåttak och papptak behandlas inte på samma sätt utan kräver olika takunderhåll. Ditt val av material påverkar också hur mycket rengöring du behöver ägna dig åt och vilken typ av takskötsel som behövs.

De flesta tak blir med tiden slitna av ålder, väder och vind. Huset får därmed ett lite medfaret och kanske slitet intryck. En åtgärd kan vara att måla taket. Om du målar ditt tak kan det få ett nytt, fräschare utseende. Det kan handla om takplåtsmålning och fasadmålning. Eller måla tak, innertak, väggar och takfötter, i de färger som du gillar. När det gäller målning av takplåt eller fasader är det viktigt att det utförs professionellt och noggrant för att inte ge ett slarvigt intryck och för att det inte skall medföra några praktiska problem med fukt, som är allt hantverks stora fiende.

Du kanske också bestämmer dig för att lägga ett helt nytt tak. När du ska lägga ett nytt tak kan du söka konsultation för att göra rätt val. Det finns flera alternativ, som betongpannor, tegelpannor, plåttak och papptak. Vilket som är bäst för just dig beror på vilket varaktighet du vill ha och om det är ett låglutande tak.

Betongpannor är relativt billiga, men kan å andra sidan riskera att bli angripna av lavar. Lavar kan vara tidskrävande att få bort. Betongpannor är också ganska tunga och kräver lite mer av husets konstruktion och av den som anlägger taket.

Tegelpannor är i regel lättare än betongpannor. Tegelpannor kostar å andra sidan oftast lite mer men kan också ge huset ett annat, lite mer levande utseende i jämförelse med betongpannor. Tegelpannor är också mer oregelbundna till sin karaktär, vilket inte ger ett lika tillrättalagt utseende. I slutänden handlar det dock självklart om vad du tycker om och vad du tycker är snyggast på just ditt hus.

Plåttak är oftast mer kostsamma, men har å andra sidan en helt annan livslängd. Plåttak är en långsiktig investering som mycket väl kan löna sig. Papptak bör i sin tur användas vid låglutande tak.

I Sverige har vi mycket varierande årstider med olika väder, vilket medför olika skaderisker för ditt tak. Det är också olika i olika delar av landet. För att skydda ditt hus på bästa sätt är det därför mycket viktigt att du har ett väl fungerade system av hängrännor och stuprör, något som visar sig vara viktigt inte minst vid de regniga årstiderna. Bra hängrännor och stuprör skyddar på sikt ditt hus mot röta och frost, bland mycket annat. Här är det viktigt att välja rätt system från början som passar ditt hus – sedan behöver du själv bara göra en översyn någon gång om året. Det sparar dig mycket tid och pengar att välja rätt från början. Att göra förhastade val och kanske dessutom missa en del av de viktiga hantverksknepen, som ökar både funktion, hållbarhet och skönhet, kan kosta både tid och pengar i ett senare skede.

Takunderhåll är alltså viktigt för att ditt tak ska hålla länge över de olika årstiderna och tåla både häftiga sommarregn och ymniga snöfall. Snö kan bli både farlig och problematisk om taket inte är rustat för detta. Det kan även till exempel handla om att rensa kvistar och mossa och byta ut trasiga pannor. Det är också bra att regelbundet kontrollera plåtsbeslag, vinkelrännor och inte minst pannornas underlag. Annars kan fuktskador bli följden.

Du behöver också försäkra dig om att inga pannor har flyttat sig, undersöka hängrännor och kontrollera så att inget har rostat. Rensa hängrännor och fotrännor helst två gånger per år, vår och höst, men använd inga verktyg som kan skada lacken.

Att hålla taket snyggt och rent kan vara svårare än vad du först tror. Om du inte gör rätt riskerar du faktiskt att skada huset. Ibland kanske det exempelvis ser ut som ditt tak har blivit nedsmutsat av sot från din egen eller någon annans skorsten. Men ofta kan det faktiskt röra sig om växter, såsom alger, lav eller mossa. Det är då viktigt att du rådfrågar professionella takläggare som tipsar dig om de rätta åtgärderna.

Rent och snyggt tak

Växternas rötter kan nämligen sitta kvar i takpannorna. Detta betyder att problemen kan verka avhjälpta under de mörkar och kallare årstiderna – men växterna återkommer då så fort de får ljus, värme och näring. Då växer de vidare och går ännu längre ner med sina rötter, vilket så småningom förstör materialet. Så försök därför inte att åtgärda allt detta själv utan konsultera då hellre någon som kan detta – risken är annars stor att problemet kvarstår för lång tid eller kanske till och med förvärras och till slut medför en avancerad och kostsam helrenovering. I värsta fall finns det risk att dina angripna pannor inte håller tätt, vilket förstås då kan innebära att hela huset skadas.

Det är givetvis också viktigt att du tvättar ditt tak – och att du gör det på rätt sätt. Det gäller då att välja rätt sorts taktvätt som inte förstör taket och just det material du har. Det handlar om att ta bort allt skräp och se till att ditt tak klarar sig längre, samt håller sig snyggt alla årstider. Även här rekommenderar vi att du konsulterar pålitliga och professionella takläggare – många väljer att högtryckstvätta själva och riskerar då att förstöra taket. Istället för att bli av med skräpet blir man då av med ytskikt, färglager och impregnering. Taket slits då ut snabbare och klarar sig sämre mot väder och vind, som i sin tur orsakar följdproblem.

Ett enkelt sätt att hålla ditt tak snyggt, rent, hållbart och säkert är att kontakta en takläggare och i samråd med denne, komma överens om vilken service du behöver. Och återigen, glöm aldrig bort att taket – det är kronan på verket!

Behöver du hjälp med ett renare tak i Stockholm? Kontakta oss på DB Tak så hjälper vi dig! Du kan ringa oss på 08-663 72 72, maila oss på info@dbtak.se eller lämna dina kontaktuppgifter i formuläret nedan så kontaktar vi dig alldeles strax!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *