Lägga om taket – 5 tips

Lägga om taket – 5 tips

Funderar du på om det kanske är dags att lägga om taket och vad du behöver veta inför ett takbyte? Vi har listat våra bästa tips när du ska lägga om taket – allt för att du ska få ett hållbart och vackert tak!

1. Hur vet jag om jag behöver byta tak?

Det enklaste sättet att undersöka om det är dags att byta taket är att gå genom taket 1-2 gånger om året och leta efter förändringar och defekter. Ett tak som läcker eller har skador kan bli en otroligt kostsam historia då det kan leta sig in fukt i huset. Det du bör kontrollera är att taket till och börja med inte läcker. Hittar du inga uppenbara fel så som mörka fläckar, dåligt lukt eller liknande, så är det en god idé att kontrollera taket nästa gång det regnar. När du letar efter tecken på läckage tipsar vi dig att kontrollera innertaket på vinden i ett första steg. Taket ska vara ljust, torrt, inte ha fläckar och lukta fräscht. Om taket inte läcker, men börjar bli till åren kan det vara en god idé att låta en takläggare göra lite underhåll för att slippa framtida skador.

2. Vilken typ av tak ska jag välja?

Vilket slags tak som du bör välja beror på en rad olika faktorer, men vanligast är att man väljer samma sorts tak som det som byts ut eftersom man vet att det fungerat bra tidigare. Om du funderar på att byta taktyp finns det en del viktiga frågor att få koll på och ta ställning till, varav det viktigaste är att du behöver veta hur tungt det nya taket är. Skulle det vara så att det nya taket är för tungt för huset så kan det i värsta fall rasa. Att tänka på är att även takets lutning spelar en viss roll då olika taktyper passar olika bra för olika lutningar. Papp, plåt och betongpannor brukar t ex vara ett bra alternativ till taket med en låg lutning. I Sverige har tak av tegelpannor varit det mest populära, men nu börjar andra typer av tak att bli allt vanligare.

Miljö takarbeten

3. Vilket material ska jag välja till mitt tak?

När du bestämt dig för vilken typ av tak du vill ha är nästa steg att hitta rätt produkt, detta är inte helt lätt och kan vara förvirrande. Produkternas kvalitet och pris kan skilja sig otroligt mycket och det är många detaljer att beakta. Även ytbehandling på taket spelar roll för slutresultat. Vi rekommenderar att du väljer material i samråd med en takläggare.

4. Vad behöver jag tänka på med undertaket?

Som med så mycket annat bestämmer för- och grundarbetet hur slutresultatet kommer att bli. Ett slarvigt eller felaktigt utfört arbete med undertaket innebär således att du får en sämre hållbarhet. Många gånger är det även undertaket som börjar läcka och vad detta innebär är att du behöver lägga om taket för att undvika skador på byggnaden. Välj därför en takläggare för detta arbete, så vet du att du undviker dyra kostnader vid ett senare tillfälle.

5. Detaljerna gör det!

Beroende på vad du valt för hängrännor, vindskivor, skorsten och skruvar får du olika resultat. Det finns mycket att tänka på för att få ett vackert och hållbart tak. Konsultera gärna din takläggare när du väljer dina detaljer – detta gör att du får ett visuellt tilltalande resultat där du vet att alla detaljer arbetar tillsammans och har en god hållbarhet.

Har du fler frågor gällande takläggning eller vill du få en offert på en takomläggning? Du är varmt välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig att se till att du får ett tak som håller i många många år framöver!

Kontakta oss

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *