15 År I Branschen

Året som försvann

Vi går mot slutet av 2020 och vi konstaterar att det varit ett väldigt speciellt år. Ett år som försvunnit bakom flera stora världshändelser, av vilka den i särklass största är Covid-19 som inte lämnat någon oberörd.

DB Tak har i år funnits i 15 år, vilket vi borde ha uppmärksammat mer, men firandet kom av sig. Men vi har bakom kulisserna oförtrutet jobbat vidare som en av de större seriösa aktörerna i en bransch som behöver rustas och höjas i status. Nu går vi snart in i ett nytt år, vårt 16.e som företag, och på vår önskelista står ökad respekt för yrket och för utförandet.

När vi blickar tillbaka över jobbåret är vi stolta över många fina jobb, härliga samarbeten och möten. Vi har flera gamla återkommande kunder och fått många nya. Vi har också ökat på vår personalstyrka med spetskompetens inom ytpapp, sedum, arbetsledning, kvalitetssäkring, försäljning och marknadsföring.

Hur det började.

Daniel och Benjamin, två bröder från Lidingö 20 och 24 år gamla, ville någonting mer!  2004 arbetade de som anställda taksnöskottare och det naturliga steget blev att starta Michelsons snöjour.  Företaget behövde leva även andra årstider än vinter så det utvidgades till tak och trädgård. Bröderna kapade träd, städade tomter och krattade kottar.  “Jag minns min första motorsåg”, skrattar Daniel. “Det var en Motorola Racer, svart”.

2005 fick Daniel och Benjamin (då DB Tak och Trädgård) sitt första större takuppdrag, att som underentreprenör kontrollera ett hundratal tak åt Karolinska. Detta år blev de även underentreprenör åt ett annat större företag för att kontrollera tak åt Sisab. “Här lärde vi oss massor!” säger bröderna unisont. Detta arbete ligger dem varmt om hjärtat än idag och inte sällan kommer deras tid där på tal.

Någonstans mellan 2006 och 2007 började DB ta helt egna uppdrag. Det är roligt att lyssna på hur bröderna minns denna tid, minnen och historier snubblar över varandra. “Vi började i Daniels etta på 25kvm på Lidingö och hade köpt in en bläckstråleskrivare för att kunna göra vårt första reklamblad. Jag köpte in alldeles för dyrt papper och vi gick själva runt och delade ut dessa blad i brevlådor på Lidingö” berättar Benjamin med ett brett leende. “Första året hade vi 8-10 anställda för att skotta tak. Det var vänner, vänners vänner och vänners vänners vänner”. 2008 var de upp emot 80 taksnöskottare, inte längre endast vänner. “Taksnöskottning drog igång företaget ordentligt så det är något som vi värnar om och som betyder lite extra” flikar Daniel in. “Vi kunde jobba dygnet runt tills snön var borta. Då gällde livlina och sele. Taksäkerheten har ändrats mycket sedan dess och det välkomnar vi!”

Bild på det allra första omlagda taket i karriären.

Första riktiga kontorslokalen låg på Artemisgatan i Hjorthagen. 2012 flyttade kontoret till Ursviksvägen i Sundbyberg. I dagarna går flytten igen, denna gång till Brantingsgatan på Gärdet i Stockholm. “Vårt plåtslageri låg också i huset på Ursviksvägen till att börja med, men våra grannar i området uppskattade inte ljudnivån vilket jag verkligen kan förstå”, säger Daniel. Plåtslageriet flyttade till en egen lokal i Järfälla där det ligger än idag. “Vi lovar att inte flytta plåtslageriet till Brantingsgatan”.

Huset i Ursvik kommer bröderna att föräldra. “Här ska vi bygga flera fastigheter”, berättar Benjamin. Att flytta till Gärdet är ett strategiskt val för att komma närmare kunder, beställare och uppdrag. “Lokalen börjar ta form och det ska bli roligt att få flytta in och komma igång, vi ser fram emot nya tag 2021”.

“Vi har verkligen lärt oss på våra 15 år, inte bara hantverket utan hur vi driver ett framgångsrikt företag med sund tillväxt och nöjda medarbetare”, säger Benjamin och Daniel fyller i; “de motgångar vi hade för ett par år sedan stärkte oss verkligen och har hjälpt oss att nå dit vi är idag och vi är tacksamma för alla som hela tiden stått vid vår sida, båda vänner, familj och kollegor i branschen”.

Tack för att ni följer oss på Facebook, Instagram och LinkedIn.