Takomläggning

Tegeltak i Stockholm

Tegeltak Stockholm. Din bostad ska hålla länge och taket är en stor och viktig del av byggnaden. Det handlar inte bara om att taket ska hålla tätt och vara säkert, det ska även se bra ut! Taket är kronan på verket och för oss på DB Tak slår våra hjärtan lite extra för pannor i lertegel som bara blir vackrare med åren.

Tegel är ett av våra mest genuina takmaterial som fortfarande tillverkas med naturliga råvaror; lera och vatten. Sveriges enda kvarvarande taktegelbruk ligger i södra Uppland och heter Vittinge tegelbruk. Här har man tillverkat taktegel sedan 1872. Det går även att beställa taktegel från bland annat Danmark, som även har tillverkning av handslaget tegel.

Lertegelpannor är det naturliga valet för dig som vill bevara ditt gamla hus. Under efterkrigstiden var det många hus som lade om sina yttertak med betongpannor, idag är det många fastighetsägare som vill lägga tillbaka det ursprungliga lerteglet. 

Lertegel är extremt hållbart och varken bleknar eller rostar. Lertegel har även en väldigt lång livslängd! Ett rätt omlagt lertegeltak kan ligga i upp till 100 år utan problem om det regelbundet underhålls och kontrolleras. Rensa kontinuerligt ränndalar och hängrännor från löv och annat skräp, byt ut trasiga pannor och se över nockbrädor. Om taket måste plockas ner beror det ofta på att underlagspappen spruckit och behöver bytas ut, eller att läkten är gammal och skadad.

Äkta lertegel går utmärkt att återanvända så det finns ingen anledning att egentligen byta ut samtligt taktegel bara för att några pannor är skadade eller trasiga. Numera finns det flera firmor som säljer begagnat taktegel. Ofta har de befintliga takpannorna tegelbrukets märke ingjutet i klacken på baksidan vilket hjälper att hitta fler av samma sort vid behov av komplettering.

Lertegelpannor finns både en- och tvåkupiga och att lägga dessa takpannor kräver ett handlag. Att lägga om ett tegeltak är ett stort arbete och ganska svårt. Vi på DB Tak har mångårig erfarenhet av att lägga korrekta yttertak med lertegel och vi hjälper dig gärna. Ersätt inte gammalt lertegel med betongpannor. De är förvisso något billigare, men det är den enda fördelen de har.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *