Året som försvann
Vi går mot slutet av 2020 och vi konstaterar att det varit ett väldigt speciellt år. Ett år som försvunnit bakom flera stora världshändelser, av vilka den i särklass största är Covid-19 som inte lämnat någon oberörd.
DB Tak har i år funnits i 15 år, vilket vi borde ha uppmärksammat mer, men firandet kom av sig. Men vi har bakom kulisserna oförtrutet jobbat vidare som en av de större seriösa aktörerna i en bransch som behöver rustas och höjas i status. Nu går vi snart in i ett nytt år, vårt 16.e som företag, och på vår önskelista står ökad respekt för yrket och för utförandet.
När vi blickar tillbaka över jobbåret är vi stolta över många fina jobb, härliga samarbeten och möten. Vi har flera gamla återkommande kunder och fått många nya. Vi har också ökat på vår personalstyrka med spetskompetens inom ytpapp, sedum, arbetsledning, kvalitetssäkring, försäljning och marknadsföring.
Hur det började.
Daniel och Benjamin, två bröder från Lidingö 20 och 24 år gamla, ville någonting mer! 2004 arbetade de som anställda taksnöskottare och det naturliga steget blev att starta Michelsons snöjour. Företaget behövde leva även andra årstider än vinter så det utvidgades till tak och trädgård. Bröderna kapade träd, städade tomter och krattade kottar. ”Jag minns min första motorsåg”, skrattar Daniel. ”Det var en Motorola Racer, svart”.
2005 fick Daniel och Benjamin (då DB Tak och Trädgård) sitt första större takuppdrag, att som underentreprenör kontrollera ett hundratal tak åt Karolinska. Detta år blev de även underentreprenör åt ett annat större företag för att kontrollera tak åt Sisab. ”Här lärde vi oss massor!” säger bröderna unisont. Detta arbete ligger dem varmt om hjärtat än idag och inte sällan kommer deras tid där på tal.
Någonstans mellan 2006 och 2007 började DB ta helt egna uppdrag. Det är roligt att lyssna på hur bröderna minns denna tid, minnen och historier snubblar över varandra. ”Vi började i Daniels etta på 25kvm på Lidingö och hade köpt in en bläckstråleskrivare för att kunna göra vårt första reklamblad. Jag köpte in alldeles för dyrt papper och vi gick själva runt och delade ut dessa blad i brevlådor på Lidingö” berättar Benjamin med ett brett leende. ”Första året hade vi 8-10 anställda för att skotta tak. Det var vänner, vänners vänner och vänners vänners vänner”. 2008 var de upp emot 80 taksnöskottare, inte längre endast vänner. ”Taksnöskottning drog igång företaget ordentligt så det är något som vi värnar om och som betyder lite extra” flikar Daniel in. ”Vi kunde jobba dygnet runt tills snön var borta. Då gällde livlina och sele. Taksäkerheten har ändrats mycket sedan dess och det välkomnar vi!”
Bild på det allra första omlagda taket i karriären.
Första riktiga kontorslokalen låg på Artemisgatan i Hjorthagen. 2012 flyttade kontoret till Ursviksvägen i Sundbyberg. I dagarna går flytten igen, denna gång till Brantingsgatan på Gärdet i Stockholm. ”Vårt plåtslageri låg också i huset på Ursviksvägen till att börja med, men våra grannar i området uppskattade inte ljudnivån vilket jag verkligen kan förstå”, säger Daniel. Plåtslageriet flyttade till en egen lokal i Järfälla där det ligger än idag. ”Vi lovar att inte flytta plåtslageriet till Brantingsgatan”.
Huset i Ursvik kommer bröderna att föräldra. ”Här ska vi bygga flera fastigheter”, berättar Benjamin. Att flytta till Gärdet är ett strategiskt val för att komma närmare kunder, beställare och uppdrag. ”Lokalen börjar ta form och det ska bli roligt att få flytta in och komma igång, vi ser fram emot nya tag 2021”.
”Vi har verkligen lärt oss på våra 15 år, inte bara hantverket utan hur vi driver ett framgångsrikt företag med sund tillväxt och nöjda medarbetare”, säger Benjamin och Daniel fyller i; ”de motgångar vi hade för ett par år sedan stärkte oss verkligen och har hjälpt oss att nå dit vi är idag och vi är tacksamma för alla som hela tiden stått vid vår sida, båda vänner, familj och kollegor i branschen”.
Tack för att ni följer oss på Facebook, Instagram och LinkedIn.
Rekommenderade för tredje året i rad!
/i DBTakDB Tak kan nu stoltsera med att vara ett Reco-rekommenderat företag för tredje året i rad!
Reco är Sveriges främsta oberoende plattform där kunden kan lämna sitt omdöme av sina erfarenheter med de företag de anställt. Vi på DB Tak har varit med hos Reco sedan 2018 då vi hela tiden strävar efter att bli bättre på vårt jobb, men även vår kontakt med våra fantastiska kunder. Att bli rekommenderade för tredje året gör oss otroligt glada, tacksamma och stolta.
Vi på DB Tak vill verkligen tacka er, våra kunder, som hjälper oss i vår strävan att leverera de bästa takomläggningarna Stockholm har att erbjuda! Tack för att ni rekommenderar oss vidare och gör vårat arbete till det bästa att gå till!
AAA handlar om förtroende
/i DBTakFlera företag erbjuder olika typer av kreditvärderingsmodeller. Bisnodes lösning kallas för AAA och är branschledande.
När du ska anlita ett företag vill du som konsument anlita ett tryggt och säkert bolag. Med hjälp av denna kreditvärdering får du hjälp att göra säkrare affärer och riskbedömningen automatiseras.
AAA är det högsta betyget!
Vad krävs för att få AAA-betyg?
Betyget delas endast ut till aktiebolag och till företag som visat stabilitet över tid och en förmåga att klara både hög- och lågkonjunktur. Företaget måste även omsätta mer än två miljoner, varit verksamt i över 10 år och ha nyckeltal som är väsentligt över branschens genomsnitt.
Informationen bakom betyget kommer från en rad offentliga myndigheter som Bolagsverket, Skattemyndigheten, Kronofogdemyndigheten och Tingsrätterna.
6% av alla företag i Sverige har kreditvärdighet AA och endast 3% har högsta kreditvärdighet AAA.
Vi på DB Tak är stolta att vara en av de 3% som idag har kreditvärdighet AAA.
För att citera Henrik Hargéus, Product Manager för risk och kredit på Dun & Bradstreet;
Godkänd årlig miljö- och kvalitetsrevision!
/i DBTakVi i byggbranschen har ett stort ansvar för miljön. Det är ett område som är ständigt närvarande och ett arbete som aldrig kan vila.
DB Tak har infört ett miljöledningssystem i enlighet med kraven i Svensk Miljöbas och ett kvalitetsledningssystem enligt Svensk Kvalitetsbas kravstandard. Revision sker årligen.
Vad innebär ett miljöledningssystem?
Organisationen har;
Vad innebär ett kvalitetsledningssystem?
Organisationen har;
Rekommenderade två år i rad
/i DBTakSveriges största oberoende omdömessajt Reco har utsett oss till ett rekommenderat företag för andra året i rad.
I 17 år har DB Tak varit en trygg leverantör av takomläggningar runt om i Storstockholm. Vi utför varje jobb på det allra bästa sätt vi kan och lämnar över trygga, säkra, täta och vackra tak till våra kunder.
DB Tak anslöt sig till Reco 2018 för våra bästa ambassadörerna är våra kunder! Det bästa kvitto vi kan få är att vi blir rekommenderade av nöjda kunder och det inspirerar oss att bli ännu bättre på det vi gör.
Tack till alla ni som anlitat oss, som rekommenderar oss vidare och gör vårt jobb så roligt att gå till varje dag!
Råvarubrist ger prishöjningar
/i DBTakSedan i fjol har virkespriserna stigit med drygt 50% i snitt i Sverige.
Trots att sågverken går för fullt så är det brist på virke. Det beror på exceptionellt höga exportpriser på trävaror i USA och på grund av pandemin när många är hemma så passas det på att renoveras. Samtidigt går Kanada ner i produktion på grund av råvarubrist. Kanada är världens största exportör av trävaror. Denna utveckling leder till att priserna går upp.
Industrin jobbar hårt för att möta efterfrågan. I nästa prisjustering som aviserats för början av oktober så går priset på råspont faktiskt ned med ett par procent. Det är åt rätt håll, men det är fortfarande långt ifrån normala priser.
Vi har även sett rejäla höjningar på plåt och detta slår hårt mot vår bransch. Priset på tunnplåt har nått sin högsta nivå på tolv år, och grovplåt sitt högsta pris på tio år. Vi kan eventuellt vänta en viss återgång första kvartalet 2022, men det är osäkert. Om det blir en prissänkning så kommer priset att ligga betydligt högre än samma period föregående år.
Tyvärr är detta inget vi kan påverka och det är väldigt olyckligt.
Vi lär troligtvis aldrig komma tillbaka till den prisnivå vi hade innan råvarubrist och pandemi, men vi hoppas att de väldigt höga priser vi har idag går ner rejält under första kvartalet 2022.
Vi Diplomerar Oss!
/i DBTakDB Tak har sedan många år jobbat aktivt med frågor som rör miljö och kvalitet.
Byggbranschen har ett stort ansvar. Anläggning och hus genererar 18% av de totala utsläppen av koldioxid i Sverige enligt en rapport från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och Sveriges Byggindustrier.
Vi måste börja ställa högre hållbarhetskrav hos våra produktleverantörer och effektivisera vår byggproduktion på arbetsplatsen.
I och med detta satsar DB Tak på en miljö- och kvalitetsdiplomering. Ett stort arbete där vi valt att ta Ramboll till hjälp. Att få med hela företaget, inte minst inköpsavdelningen, är en förutsättning. Det kräver ett engagemang från samtliga medarbetare och tydliga direktiv från styrelse och ledning. Vi kan inte bara vara miljömedvetna ibland utan se till helheten och det är ett arbete som alltid är närvarande och pågående.
DB Tak inför ett miljöledningssystem som uppfyller kraven i Svensk Miljöbas kravstandard. Personalen utbildas i grundläggande miljökunskap. En miljöutredning kartlägger vår verksamhets miljöpåverkan och antar miljömål. Arbetet med miljödiplomering innefattar även en miljöberättelse, avfallsredovisning och kemikalieförteckning.
Parallellt med miljödiplomeringen har DB Tak valt att samtidigt införa ett kvalitetsledningssystem som uppfyller kraven i Svensk Kvalitetsbas kravstandard. I och med det kommer vi att ha styrda inköp, avvikelsehantering, kvalitetsmål med handlingsplan, kvalitetsberättelse, kompetenskartläggning och en handbok med rutiner vi följer för att stämma av kundens behov, interna kvalitetskontroller samt hantering av eventuella klagomål och reklamationer.
Byggbranschen måste visa att de kan driva och vara ledande i miljö- och hållbarhetsfrågorna och vara en ledstjärna för övriga branscher.
Öppet hela sommaren!
/i DBTakNär värmen kom så kom den med besked.
Vi stänger inte verksamheten över sommaren, men kontoret kan vara obemannat vissa veckor.
Ni når oss alltid på info@dbtak.se
Glad Sommar önskar vi på DB Tak & Entreprenad AB
Vårt nya kontor kan snart redan vara för litet
/i DBTakVi flyttade till nytt kontor i januari. Efter många år i Ursvik, Sundbyberg, tog vi med oss skrivbord och stolar till Brantingsgatan 31 vid Gärdet i Stockholm. Det lilla kontoret på dryga 40 kvm har fått ny färg på väggarna, nytt golv och vi har pysslat. Här försöker vi med förenad kraft få upp vår snygga vepa med vår orangea logotype!
DB Tak-familjen har dock växt i rasande fart. I dag har vi mannat upp de olika avdelningarna så de fyra fasta kontorsplatserna skall nu rymma fem personer – om alla får för sig att vara inne på kontoret samtidigt. I början av juni hälsar vi en ny projektledare/kvalitetsansvarig till företaget, så då blir vi ytterligare ett skrivbord kort.
Kära problem. Kanske får vi lätta ankar ytterligare en gång inom kort – men vi trivs så bra i vår nya fina (om än rätt minimala) lokal så vi tänker att vi bygger på höjden…. 😉
Ni har väl inte missat att vi uppdaterat hemsidan med bilder på våra medarbetare? Vi skall även uppdatera er med bilder från vårt plåtslageri i Arninge och alla våra fantastiska plåtslagare och takläggare!
Har ni vägarna förbi oss nu när vädret börjar bli varmt och soligt, stanna på en kopp kaffe!
Väl mött!
Blir Snön Tyngre När Det Är Milt Väder?
/i DBTakHur är det egentligen, blir snön tyngre när det är milt väder? Svaret är faktiskt nej! Om det är kallt och man bär en hink med 2 kg kall och torr snö, kommer snön fortfarande att väga 2 kg om det sedan blir milt och snön sjunker ihop. Vikten blir alltså densamma, men själva volymen på snön ändras eftersom den sjunker ihop.
Skillnad mellan vikt och volym.
Att man oftast tänker fel är att man blandar ihop begreppen vikt och volym. Om du tar två lika stora hinkar och fyller den ena med kall och torr snö och den andra med våt snö så är volymen den samma. Båda hinkarna är fulla med snö i någon form. Vikten på hinkarna kommer dock att skilja sig! 10 liter kall och torr snö väger omkring 0,3kg medan 10 liter våt snö väger omkring 2kg.
Densiteten förändras.
Viktskillnaden beror på att densiteten, alltså tätheten, hos kall och torr snö är lägre än hos våt snö. När det blir varmare ökar densiteten hos snön när den sjunker ihop och blir tätare, vilket påverkar hur mycket en viss volym snö kommer att väga. När man fyller en skyffel med kall och torr snö ena dagen och lika mycket våt snö dagen efter så kommer samma volym alltså att väga mer. Tillförs det även vatten i form av regn, vilket det ofta gör när det blir mildare väder, ökar dessutom vattenmängden i snön ytterligare utöver densiteten – och då kan man faktiskt säga att snön blir tyngre.
Behöver du skotta taket?
För att se vad dagens snö väger och om byggnader riskerar att ta skada av för stora snömängder finns tjänsten ”Snölast på tak” på SMHI.se
Under snörika vintrar kan tak ge vika och med information från tjänsten kan fastighetsägare ha bättre koll för att unvika skador under vintern. Dock skall man vara uppmärksam på snabba väderomslag och att man är ute i god tid för att skotta av snön på sitt tak. När densiteten förändras blir snön inte bara tyngre utan det blir även tyngre för oss takskottare. Att skotta ett tak med våt snö tar betydligt fler timmar än att skotta taket när snön är kall, torr och luftig och fastighetsägare blir debiterade fler timmar.
Låt erfarna takskottare utföra jobbet. Vi är utbildade taksnöskottare och är certifierade enligt Skotta Säkert.
Det absolut viktigaste är att tänka på den egna säkerheten när man ger sig upp på taket. Du skall ha godkänd sele och livlina som är korrekt fäst i godkänd taksäkerhetsanordning på taket. Det är sedan viktigt att välja verktyg av rätt material och utföra arbetet på ett sätt som varken skadar taket eller människor och egendom nedanför på marken.
Så mycket väger snön
Mycket fluffig snö: mindre än 30 kilo/kubikmeter
Nyfallen fluffig snö: 30-100 kg
Våt nysnö: 100-200 kg
Vindpackad nysnö: 200 kg
Packad senvintersnö: 200-300 kg
Vårsnö i avsmältningens slutskede: 400 kg
Ett vanligt villatak, oavsett om det är nytt eller gammal, beräknas klara 150 kilo snö per kvadratmeter. Det motsvarar en halv meter gammal snö eller fyra decimeter blötsnö.
Olika snöskottningsavtal
Vi på DB Tak och Entreprenad har hjälpt fastighetsägare i över 15 år. Vi erbjuder både avropsavtal och bevakningsavtal för taksnöskottning. Avropsavtal innebär att du som fastighetsägare hör av dig till oss när du vill att vi kommer ut och vi inställer oss då inom 24 timmar. Vill du helt slippa ansvar så är det bevakningsavtal som gäller. Vi utför då löpande ronderingar och det är vårt ansvar att sköta om taket och se till att det inte sker några olyckor på marken orsakade av snöras och fallande istappar.
Läs mer om våra olika avtal och kontakta oss här!
15 År I Branschen
/i DBTakÅret som försvann
Vi går mot slutet av 2020 och vi konstaterar att det varit ett väldigt speciellt år. Ett år som försvunnit bakom flera stora världshändelser, av vilka den i särklass största är Covid-19 som inte lämnat någon oberörd.
DB Tak har i år funnits i 15 år, vilket vi borde ha uppmärksammat mer, men firandet kom av sig. Men vi har bakom kulisserna oförtrutet jobbat vidare som en av de större seriösa aktörerna i en bransch som behöver rustas och höjas i status. Nu går vi snart in i ett nytt år, vårt 16.e som företag, och på vår önskelista står ökad respekt för yrket och för utförandet.
När vi blickar tillbaka över jobbåret är vi stolta över många fina jobb, härliga samarbeten och möten. Vi har flera gamla återkommande kunder och fått många nya. Vi har också ökat på vår personalstyrka med spetskompetens inom ytpapp, sedum, arbetsledning, kvalitetssäkring, försäljning och marknadsföring.
Hur det började.
Daniel och Benjamin, två bröder från Lidingö 20 och 24 år gamla, ville någonting mer! 2004 arbetade de som anställda taksnöskottare och det naturliga steget blev att starta Michelsons snöjour. Företaget behövde leva även andra årstider än vinter så det utvidgades till tak och trädgård. Bröderna kapade träd, städade tomter och krattade kottar. ”Jag minns min första motorsåg”, skrattar Daniel. ”Det var en Motorola Racer, svart”.
2005 fick Daniel och Benjamin (då DB Tak och Trädgård) sitt första större takuppdrag, att som underentreprenör kontrollera ett hundratal tak åt Karolinska. Detta år blev de även underentreprenör åt ett annat större företag för att kontrollera tak åt Sisab. ”Här lärde vi oss massor!” säger bröderna unisont. Detta arbete ligger dem varmt om hjärtat än idag och inte sällan kommer deras tid där på tal.
Någonstans mellan 2006 och 2007 började DB ta helt egna uppdrag. Det är roligt att lyssna på hur bröderna minns denna tid, minnen och historier snubblar över varandra. ”Vi började i Daniels etta på 25kvm på Lidingö och hade köpt in en bläckstråleskrivare för att kunna göra vårt första reklamblad. Jag köpte in alldeles för dyrt papper och vi gick själva runt och delade ut dessa blad i brevlådor på Lidingö” berättar Benjamin med ett brett leende. ”Första året hade vi 8-10 anställda för att skotta tak. Det var vänner, vänners vänner och vänners vänners vänner”. 2008 var de upp emot 80 taksnöskottare, inte längre endast vänner. ”Taksnöskottning drog igång företaget ordentligt så det är något som vi värnar om och som betyder lite extra” flikar Daniel in. ”Vi kunde jobba dygnet runt tills snön var borta. Då gällde livlina och sele. Taksäkerheten har ändrats mycket sedan dess och det välkomnar vi!”
Bild på det allra första omlagda taket i karriären.
Första riktiga kontorslokalen låg på Artemisgatan i Hjorthagen. 2012 flyttade kontoret till Ursviksvägen i Sundbyberg. I dagarna går flytten igen, denna gång till Brantingsgatan på Gärdet i Stockholm. ”Vårt plåtslageri låg också i huset på Ursviksvägen till att börja med, men våra grannar i området uppskattade inte ljudnivån vilket jag verkligen kan förstå”, säger Daniel. Plåtslageriet flyttade till en egen lokal i Järfälla där det ligger än idag. ”Vi lovar att inte flytta plåtslageriet till Brantingsgatan”.
Huset i Ursvik kommer bröderna att föräldra. ”Här ska vi bygga flera fastigheter”, berättar Benjamin. Att flytta till Gärdet är ett strategiskt val för att komma närmare kunder, beställare och uppdrag. ”Lokalen börjar ta form och det ska bli roligt att få flytta in och komma igång, vi ser fram emot nya tag 2021”.
”Vi har verkligen lärt oss på våra 15 år, inte bara hantverket utan hur vi driver ett framgångsrikt företag med sund tillväxt och nöjda medarbetare”, säger Benjamin och Daniel fyller i; ”de motgångar vi hade för ett par år sedan stärkte oss verkligen och har hjälpt oss att nå dit vi är idag och vi är tacksamma för alla som hela tiden stått vid vår sida, båda vänner, familj och kollegor i branschen”.
Tack för att ni följer oss på Facebook, Instagram och LinkedIn.